Konuşmada Dilinde Yaygın Olarak Kullanılan Phrasal Verb’ler


Konuşmada Dilinde Yaygın Olarak Kullanılan Phrasal Verb’ler

 

PHRAS

 

Phrasal Verb’ler veya Deyimsel Fiiller her ne kadar ilk anlamlarından farklı olup yeni öğrenenler için bir karışıklık yaratsalar dahi konuşurken çok yaygın olarak kullanılırlar. Bu yüzden bilinen önemli phrasal verb’lerin öğrenilmesi son derece gereklidir. Bu yazımızda bu fiillerden birkaç örnek vereceğiz.

 

Come Up With

 

Anlam olarak çözüm veya fikir bulmak, yeni bir düşünceyle gelmek anlamındadır. Come up with’i düşünürken, bir çözüm bulmaya çalışırken kullanabiliriz. Örneğin bir probleminiz var, fakat nasıl çözüleceğini bilmiyorsunuz, o zaman, “I’ll come up with something” diyebilirsiniz (Bir yol (çare, çözüm) bulacağım).

 

Put Away

 

Put away ortadan kaldırmak anlamına gelir. Bir şeyi ortaya çıkardıktan sonra onları kaldırırsınız veya zaten kaldırmak zorunda kalırsınız. Örneğin “After washing dirth clothes, I need to put them away into the cabinet” (Kirli elbiseleri yıkadıktan sonra onları dolaba kaldırmam gerekiyor).

 

Put Off

 

Put ile yapılan bir başka phrasal verb olan put off ertelemek, geciktirmek, sonraya bırakmak anlamındadır. Böyle bir sonraya bırakma genellikle tembellikten kaynaklanır. Mesela bir ödeme, hazırlanması gereken okul ödevi son ana bırakıldığında bu fiil kullanılır. “I always put my term papers off until the week it was due” (Dönem ödevlerimi her zaman teslim edilmesi gereken haftaya kadar geciktiririm).

 

Jot Down

 

Hızla not düşmek anlamındadır. Acil bir durum olduğunda ve hızla kısa bir şekilde not almanız gerektiğinde kullanılır. Write down ile çok yakın anlamdadır. “This is so important. Please jot it down” (Bu çok önemli. Lütfen (hızlıca) not alınız).

 

Hang Out

 

Özellikle arkadaşlar arasında çok kullanılan bir phrasal verb olan hang out tek başına veya beraber bir şeyler yapmak, takılmak anlamındadır. Genel olarak zaman geçirmeyi ifade eder. Örneğin “What are you doing on Saturday?” (Cumartesi günü ne yapıyorsun?) sorusuna “I will hang out with Hakan.” (Hakan’la takılacağım) diye cevap verilebilir.

 

Leave Out

 

Atlamak, unutmak, dışarda bırakmak anlamına gelir. Genellikle yapılması gerekirken yapılmayan, unutulan şeyler için kullanılır. “I’ve made a ​list of ​names – I ​hope I haven’t ​left anyone out.” (Bir isim listesi hazırladım – umarım kimseyi dışarda bırakmamışımdır.)

 

Make Up

 

Uydurmak, yalan söylemek demektir. Yine sıklıkla konuşma dilinde yer alan bu deyimsel fiil kafadan, genellikle hızlı bir şekilde, gerçek olmayan şeyler söylendiğinde kullanılır. “She knew she was in trouble, so she made up a story about going to the movie with her friends.” (Başının dertte olduğunu biliyordu, bu yüzden arkadaşlarıyla sinemaya gitme hikayesini uydurdu.)

 

Talk Over

 

Ele almak, tartışmak anlamına gelir. “We have serious problems here. Let’s talk them over like adults.” (Burada ciddi problemlerimiz var. Hadi bunları olgun insanlar gibi tartışalım.)

 

Bunların dışında üç kelimeden oluşan ve belki de daha fazla karıştırılan phrasal verb’ler bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak put up with: katlanmak, take care of: sorumluluğu almak, talk back to: kaba bir şekilde cevap vermek, walk out on: terk etmek, make sure of: -den emin olmak, keep up with: ayak uydurmak, drop out of: okulu bırakmak, get along with: biriyle iyi bir ilişkisi olmak, get rid of: kurtulmak, cut down on: masrafları kısmak fiillerini verebiliriz.